Με τον όρο κλινική δίαιτα εννοούμε την επιλεγμένη τροφή που είναι απαραίτητη και κρίνεται κατάλληλη για τον σκύλο ή τη γάτα μας, αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η χορήγησή της από τον κτηνίατρο, μπορεί να γίνει πιο σύντομα απ’ ότι το περιμέναμε, καθώς μερικές ράτσες είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα υγείας.

Η ποικιλία που θα βρούμε στο εμπόριο, περιλαμβάνει τόσο ξηρά τροφή όσο και κονσερβοποιημένη διατροφή, αντιμετωπίζοντας προβλήματα ουροποιητικού, δερματολογικές δυσχέρειες, νεφρική νόσο, προβλήματα κινητικότητας, παχυσαρκία κ.α.

Η γάτα και τα συνηθέστερα προβλήματά της:

Δερματολογικά προβλήματα:
Εύκολα γίνονται αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη, αφού εκτός από κοκκινίλες, κρούστα ή αραίωση τριχών, η γάτα θα ξύνεται και θα γλείφεται πολύ. Έπειτα η κακοσμία του δέρματος ή η απώλεια όρεξης είναι επιπλέον σημάδια. Η διατροφή που χρειάζεται είναι υδρολυμένη, για να αποφύγει σε οποιαδήποτε περίπτωση την περίπτωση της τροφικής αλλεργίας. Επιλέξτε υδρολυμένο κοτόπουλο ή συκώτι.

Προβλήματα νεφρών ή καρδιάς:
Αν η γάτα σας διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ανεπάρκειας στα νεφρά ή στην καρδιά σίγουρα χρειάζεται συγκεκριμένη διατροφή. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας τους.

Διαταραχές πεπτικού:
Προβλήματα όπως γαστρίτιδες, φλεγμονές ή ευαισθησίες μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα μας σε μία συγκεκριμένη δίαιτα για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Η τροφή της πρέπει να είναι γευστική, εξαιρετικά εύπεπτη, με το κατάλληλο μείγμα φυτικών ινών, αυξημένους ηλεκτρολύτες, με αντιοξειδωτική σύνθεση.

Ανάρρωση από εγχείρηση ή ατύχημα:
Αν η γάτα μας αναρρώνει σπίτι μετά από κάποιο ατύχημα ή επέμβαση, πρέπει να λαμβάνει μία τροφή που βοηθάει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσια σε λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Κινητικά προβλήματα:
Τα προβλήματα στις αρθρώσεις δεν προκαλούν μόνο πόνο στη γάτα μας αλλά επηρεάζουν και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της. Βοηθήστε τη γάτα σας να γίνει και πάλι δραστήρια με την καλύτερη διατροφική προσέγγιση.

Ο σκύλος και τα συνηθέστερα προβλήματά του:

Διαβήτης:
Σε διαβητικούς σκύλους είναι απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται, γι’ αυτό και η τροφή τους πρέπει να ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα. Στη διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνεται συμπλήρωμα L-καρνιτίνη και όλες οι απαραίτητες ουσίες που βοηθούν στη μείωση της πείνας.

Δερματολογικά προβλήματα:
Αν ο σκύλος μας ξύνεται πολύ και παρατηρούνται κοκκινίλες και σημαντική απώλεια τριχών στην περιοχή, τότε μία επαγγελματική εκτίμηση από τον κτηνίατρό μας είναι απαραίτητη. Πολύ πιθανόν η τροφή να αλλαχθεί και να συνδυαστεί κάποια αγωγή με αμπούλες ή αλοιφή.

Δύσκαμπτες αρθρώσεις και αρθρίτιδες:
Αν ο σκύλος μας διστάζει να τρέξει και να ανέβει τις σκάλες όπως παλιά ή γκρινιάζει όταν πιάνετε τις αρθρώσεις του, τότε αντιμετωπίζει αρθριτικά και η διατροφή είναι το παν για τη βοήθειά του. H γλουκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη είναι οι ουσίες που θα τον ανακουφίσουν και θα ενισχύσουν τις αρθρώσεις του.

Ανάρρωση από εγχείρηση ή ατύχημα:
Η διατροφή του σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι ενισχυμένη από όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, βοηθώντας το ανοσοποιητικό να αναρρώσει καλύτερα.

Οδοντική υγεία:
Σε σκύλους άνω των 3 ετών, τα οδοντικά προβλήματα είναι συχνά στο 80% των σκύλων. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό εκτός από τα ειδικά κόκαλα που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ο σκύλος που αντιμετωπίζει προβλήματα να έχει στη διάθεσή του και την κατάλληλη τροφή στο πιατάκι του.