Είναι αλήθεια ότι τα δερματικά προβλήματα που προκύπτουν ενίοτε στον σκύλο μας, μας προκαλούν μία ιδιαίτερη ανησυχία.Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να σχηματίσουμε μία εικόνα σε σχέση με τα διάφορα δερματικά προβλήματα που προκύπτουν, να εξηγήσουμε μερικά από αυτά και να ενεργοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες να μην αψηφούν κανένα οπτικό δερματικό πρόβλημα, αλλά να προσπαθούν γρήγορα να βρίσκουν λύση χωρίς να αφήνουν στην τύχη τους τα προβλήματα.

Μαστοκύττωμα

Το μαστοκύττωμα του σκύλου είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος. Γενικά τα μαστοκύτταρα είναι κύτταρα που εμπλέκονται σε αλλεργίες και σε διάφορες φλεγμονές. Οι κόκκοι που περικλείονται μέσα στα κύτταρα αυτά απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να προκαλέσουν είτε τοπικά φαινόμενα είτε συστηματικά και γενικευμένα συμπτώματα.

Δεν είναι όλες οι ράτσες σκύλων το ίδιο επιρρεπείς σε όγκους μαστοκυττάρων. Παρατηρείται περισσότερο σε Buldog, Boxer, Golden Retriver κ.α, ενώ η αιτία που προκαλεί αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση δεν είναι απολύτως γνωστή, μπορούμε βέβαια να πούμε ότι υπάρχει μία γενετική προδιάθεση σε ορισμένες φυλές.

Το πιο γνωστό σύμπτωμα που μας κάνει να οδηγήσουμε το σκύλο μας στον κτηνίατρο είναι η ύπαρξη ενός όζου του οποίου τα χαρακτηριστικά μπορούν και εναλλάσσονται. Μερικοί όγκοι έχουν νωθρή συμπεριφορά και μπορεί να υπάρχουν για χρόνια, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πιο επιθετικοί και μπορεί να δημιουργήσουν γρήγορα μεταστάσεις, πρώτα στους περιφερειακούς λεμφαδένες και μετά στα σπλάχνα.

Το πρώτο βήμα στη διαγνωστική διαδικασία είναι η εξακρίβωση του χαρακτήρα του όγκου δηλαδή η αναγνώριση της κυτταρολογίας του όγκου. Απαιτούνται απεικονίσεις, βασικές εξετάσεις αίματος, και γενικά μία πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων που θα προτείνει ο κτηνίατρος προκειμένου να γίνει η σταδιοποίηση της νόσου και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η πρόγνωση ποικίλει ανάλογα με την ιστοπαθολογία του όγκου.

Λίπωμα

Μία άλλη δερματοπάθεια που εμφανίζεται πιο συχνά σε σκύλους μεγάλης ηλικίας είναι το λίπωμα.Ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως γνωστή η αιτία που το προκαλεί ενώ και εδώ παρατηρείται μία γενετική προδιάθεση σε ορισμένες φυλές σκύλων χωρίς όμως αυτός να είναι ο μοναδικός λόγος εμφάνισής του.

Όταν είναι υποδόριο το λίπωμα στον σκύλο μας μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ως ένα οζίδιο το οποίο είναι απαλό και κινητό, ενώ κατά την αφή δεν προκαλεί πόνο. Η κοιλιά, το στήθος και τα άκρα είναι τα σημεία που εμφανίζεται συχνότερα αυτός ο καλοήθης όγκος που ονομάζουμε λίπωμα.

Ένα λίπωμα δεν αντιμετωπίζεται με τη χρήση αλοιφών. Η αντιμετώπιση και θεραπεία γίνεται με χειρουργική επέμβαση από τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα κρίνει και τις περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε στον σκύλο μας.

Λιποσάρκωμα

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι ορατό ένα μαλακό αλλά ιδιαίτερα τραχύ εξόγκωμα. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για ένα απλό και ακίνδυνο λίπωμα, αλλά για μία άλλη κατάσταση που λέγεται λιποσάρκωμα, όπου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Για αυτό το λόγο πάντα προτείνουμε να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας, για να εξετάσει τη φύση του λιπώματος και να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση στην οποία παρατηρείται λοίμωξη στην επιφάνεια του δέρματος η οποία προκαλεί πληγές και ιδιαίτερη ξηρότερη στην πάσχουσα περιοχή. Τις περισσότερες φορές τα βακτήρια είναι και ο κύριος λόγος εμφάνισης της θυλακίτιδας ενώ παρατηρείται ότι τα σκυλιά που υπάγονται στις κοντότριχες φυλές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σε φυλές όπως Pointer, German Bracco κ.α. εντοπίζουμε θυλακιώδεις φλύκταινες με επίκεντρο μία τρίχα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στην κοιλιακή χώρα του σώματος. Η περιοχή είναι ερυθυματώδης ενώ ο κνησμός είναι μεταβλητός και εξαφανίζεται μετά τη θεραπεία. Η εξέταση από τον κτηνίατρο είναι και στην περίπτωση αυτή αναγκαία ενώ θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν συνυπάρχουν και άλλα παράσιτα.

κνησμος σκυλου

Έκζεμα

Ο όρος έκζεμα χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο της δερματίτιδας ή οποιαδήποτε άλλης μορφής δερματικής βλάβης. Δυστυχώς, η ύπαρξη τέτοιων γενικών ενδείξεων δε βοηθάει στην αναγνώριση του προβλήματος και στην εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας.Το έκζεμα είναι μία μη μολυσματική αλλά πολύ κνησμώδης φλεγμονή του δέρματος. Στην περιοχή που εμφανίζεται το έκζεμα παρατηρείται ερυθρότητα, εξανθήματα, πολλές φορές συνυπάρχει και οίδημα στην περιοχή ενώ τις περισσότερες φορές αυξάνεται τοπικά και η θερμοκρασία του σώματος.

Η ανακούφιση και η απόλαυση που προσφέρει το “ξύσιμο” φαίνεται σαν όαση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα του σκύλου μας, όμως αμέσως μετά εμφανίζονται πληγές, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν δυσκολεύοντας την επούλωση των τραυμάτων και τη θεραπεία του εκζέματος.

Οι κυριότερες αιτίες που έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση του εκζέματος είναι τα τσιμπήματα ψύλλων ή κροτώνων, διάφορες μολυσματικές παθολογίες λόγω ορμονικών αλλαγών, οι εποχιακές αλλαγές, οι φαρμακευτικές θεραπείες που μπορεί να λαμβάνει ο σκύλος μας για κάποια ασθένειά του, ενώ επίσης μία από τις κυριότερες αιτίες φαίνεται να είναι η τροφική αλλεργία και δυσανεξία.

Η θεραπεία στηρίζεται σε σκευάσματα που έχουν βάση την κορτιζόνη, ενώ τα αντιφλεγμονώδη επίσης μπορεί να έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Θα λέγαμε όμως ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης χρησιμοποιώντας σκευάσματα με καλέντουλα και χαμομήλι, βότανα τα οποία έχουν ιδιαίτερα καταπραϋντικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση από τον κτηνίατρο είναι απαραίτητη και αυτός θα καθορίσει τη θεραπεία που θα πρέπει να λάβει ο σκύλος μας.

Δερματίτιδα

Με τον όρο δερματίτιδα εννοούμε μία φλεγμονώδη δερματική ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί στον σκύλο μας με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Είναι ένας πολύ γενικός ιατρικός όρος. Ο κτηνίατρός μας λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό του σκύλου μας, με κατάλληλες εξετάσεις και τεστ μπορεί να βρει την αιτία και κατ΄ επέκταση την κατάλληλη θεραπεία για τον σκύλο μας.

Μερικές αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι το stress και το άγχος, το τσίμπημα από ψύλλους, τσιμπούρια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες, υπερβολικός πολλαπλασιασμός οργανισμών που υπάρχουν φυσικά στο δέρμα του σκύλου μας, ορμονικές διαταραχές, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες όπως διάφορα καθαριστικά.

Ατοπική δερματίτιδα

Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε επίσης και την ατοπική δερματίτιδα η οποία είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με γενετική προδιάθεση. Εμφανίζεται συνήθως στα πρώτα χρόνια ζωής του σκύλου μας και ενεργοποιείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και από αλλεργιογόνα. Μπορεί να εμφανίζεται εποχιακά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ταλαιπωρούνται μόνιμα όλο το χρόνο.

Η κλινική εικόνα που εμφανίζει ο σκύλος μας τόσο στο έκζεμα όσο και στις δερματίτιδες συνήθως είναι πολύ κοντινή με κάποιες μικρές παραλλαγές. Πάντα βέβαια τα συμπτώματα και η εικόνα εξαρτώνται από την αιτία που τα προκαλεί.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
έντονος κνησμός, φαγούρα, ερυθρότητα,”γλείψιμο” και “δάγκωμα” κάποιων σημείων του δέρματος, τραυματισμός και μόλυνση του δέρματος από το “ξύσιμο”, δυσάρεστη μυρωδιά στα πάσχοντα σημεία, ενώ αν η δερματίτιδα προέρχεται από ορμονικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και αλωπεκίαση.

περιποίηση σκυλου

Η διαδικασία της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο κτηνίατρος μπορεί να λύσει τον γρίφο και να δώσει την αποτελεσματική θεραπεία και λύση.

Πάντα προτείνουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση! Έτσι λοιπόν επισημαίνουμε κάποια μέτρα προφύλαξης που μπορούν να βοηθήσουν.

Καλό θα είναι να περιποιούμαστε τον σκύλο μας με κατάλληλα προϊόντα περιποίησης πχ. σαμπουάν, να τον χτενίζουμε και να αφαιρούμε τις νεκρές τρίχες, χρησιμοποιώντας χτένα αφαίρεσης νεκρής τρίχας, ενώ θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε την υγιεινή διατροφή του σκύλου μας. Μπορούμε να επιλέγουμε τροφή σκύλου για δερματικά ειδικά σχεδιασμένη για τις δερματικές παθήσεις.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω με τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας.