Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους γύρω μας να παραπονιούνται ότι έχουν αλλεργία στις γάτες. Τι ακριβώς ισχύει; Που βρίσκεται η αλήθεια; Μέχρι να δώσουμε την απάντηση ας ξεκινήσουμε πρώτα να ορίσουμε τι είναι η αλλεργία.

Τι είναι η αλλεργία;

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του οργανισμού μας σε συγκεκριμένες ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον, είτε βρίσκονται στον αέρα είτε σε διάφορα τρόφιμα. Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές, επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων το οποίο δυστυχώς συνεχώς αυξάνεται. Μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας και μπορεί να είναι παροδικές ή και μόνιμες.

Η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει ενόχληση διαφορετικού μεγέθους και να επηρεάσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις, ωστόσο, είναι ήπιες ή μέτριες και μπορούν να περιοριστούν. Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως, για παράδειγμα, αναφυλακτικό σοκ, το οποίο αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Οι ουσίες που προκαλούν τις διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα. Συνήθως, εάν έρθουμε σε επαφή μαζί τους, η αλλεργική αντίδραση θα εμφανιστεί γρήγορα.

 

Ποια μπορεί να είναι η αιτία για την αλλεργία που έχουμε στις γάτες;

Όταν μιλάμε για αλλεργία στη γάτα, δεν εννοούμε μια αλλεργία γενικότερη προς τις γάτες, αλλά μιλάμε για αλλεργία στην τρίχα της γάτας. Η αλλεργία στις τρίχες της γάτας εξαρτάται από ένα αλλεργιογόνο, το οποίο παράγεται από τους σμηγματογόνους και τους σιελογόνους αδένες. Το αλλεργιογόνο αυτό συσσωρεύεται στο δέρμα του ζώου και κατά συνέπεια μεταδίδεται στο τρίχωμα της, καθιστώντας την, την κύρια αιτία των συμπτωμάτων αλλεργίας. Επίσης, η σκόνη και η γύρη που υπάρχει στο περιβάλλον συνήθως επικάθονται στο τρίχωμα της γάτας, δεν είναι διακριτές με το γυμνό μάτι, δε φεύγουν εύκολα και δυστυχώς πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους εμφάνισης μιας αλλεργικής αντίδρασης.

αιτια αλλεργια στισ γατεσ

Οι γάτες συνήθως γλείφονται και καθαρίζονται πολύ συχνά και αυτή η συνήθεια βοηθά στην εξάπλωση του αλλεργιογόνου που παράγεται από το σάλιο σε όλη την επιφάνεια της τρίχας. Τα αλλεργιογόνα σωματίδια που παράγονται από τις γάτες είναι πολύ ελαφριά και μικρά, έτσι μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σε αλλεργικά άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται από τις τρίχες της γάτας ως επιβλαβή και εκκρίνεται η ισταμίνη, Σε περιπτώσεις αλλεργίας η ποσότητα της ισταμίνης που παράγεται είναι μεγάλη. Η παραγωγή της ισταμίνης είναι υπεύθυνη για τα κλασικά συμπτώματα της κοινής αλλεργίας. Το να έρθουμε σε επαφή με το τρίχωμα της γάτας ή να αναπνεύσουμε σε περιβάλλον όπου βρέθηκε πρόσφατα το ζώο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση διαφορετικής κλίμακας, με διαφορετική ένταση συμπτωμάτων η οποία μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σε κάποιον που είναι αλλεργικός, ο οργανισμός του ενεργοποιεί κάποιες αντιδράσεις-συμπτώματα για να αμυνθεί, μερικά είναι αρκετά συνηθισμένα, όμως υπάρχουν και άλλα που εμφανίζονται μόνο σε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα.

Όταν έρθουμε σε επαφή με μια γάτα, εάν είμαστε αλλεργικοί, κάποια συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγα λεπτά όπως: κόκκινα και πρησμένα μάτια, αλλεργική ρινίτιδα “μπούκωμα”, καταρροή, ξαφνικό φτέρνισμα, βήχας και δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν εισπνεύσουμε τρίχες γάτας και υποφέρουμε από σοβαρή αλλεργία, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως: βήχας, δύσπνοια και ξαφνικές κρίσεις άσθματος.

Οι αλλεργίες στις γάτες μπορεί επίσης να εκδηλωθούν μετά από χρόνια συμβίωσης με το ζώο, ακόμα κι αν ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εάν έρθουμε σε επαφή με γάτες από μικρή ηλικία, μπορούμε να αναπτύξουμε μια ορισμένη ανοσολογική ανοχή που αποφεύγει την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Υπάρχουν μερικές εξετάσεις για να μάθουμε εάν είμαστε αλλεργικοί στις τρίχες της γάτας. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορα δερματικά τεστ αλλεργίας ή εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος.

Τα δερματικά τεστ μπορούν να είναι δύο τύπων:
Τεστ με τσίμπημα: γίνεται μια μικρή παρακέντηση στον βραχίονα με μια βελόνα και εναποτίθεται μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου. Εάν εμφανιστεί αντίδραση, τότε επιβεβαιώνεται η αλλεργία στη γάτα.
Ενδοδερμική δοκιμή: το αλλεργιογόνο εγχέεται κάτω από το δέρμα και αναλύονται τα αποτελέσματα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλεργία στις γάτες;

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το κατοικίδιό τους και δεν θα ήθελαν να το αποχωριστούν. Η παρέα τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάποιους τρόπους και κάποιες φαρμακολογικές θεραπείες ώστε να βοηθήσουμε να μειωθούν τα συμπτώματα και να συνεχίσει η καθημερινότητα τους με ηρεμία και ασφάλεια.

Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων αλλεργίας στην τρίχα της γάτας, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ακόμη και για τις πιο κοινές αλλεργίες, είναι τα αντιισταμινικά χάπια, με άμεση δράση που εμποδίζουν κάθε είδους αλλεργική αντίδραση.

Εάν παρουσιάσουμε αλλεργική ρινίτιδα, αντί για αντιισταμινικά χάπια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποσυμφορητικά spray με δράση τοπικού κορτικοστεροειδούς.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στα μάτια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καταπραϋντικά οφθαλμικά σκευάσματα, ενώ σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα η χορήγηση εισπνοών είναι αναγκαία.

Ένα είναι σίγουρο ότι πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε σκευάσματος και την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας θα πρέπει να έχουμε συμβουλευτεί τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

αντιμετωπιση αλλεργια στισ γατεσ

Επιπλέον, όσον αφορά τον χώρο που διαμένει η γάτα μας καλό θα είναι να τον αερίζουμε πολύ καλά και συχνά. Να προσπαθούμε να μην της επιτρέπουμε να παραμένει στον χώρο που κοιμόμαστε ενώ είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε σχετικά συχνά να την πλένουμε και να τη χτενίζουμε με εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Ισχύει στην περίπτωση αυτή;

Στην περίπτωση της αλλεργίας από τις τρίχες της γάτας θα λέγαμε ότι η πρόληψη εστιάζεται στους γενικότερους κανόνες υγιεινής του χώρου που διαμένουμε εμείς και η γάτας μας ,αλλά και στους κανόνες περιποίησης του κατοικιδίου μας.

προληψη αλλεργια στισ γατεσ

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα σαμπουάν για γάτες για τον καθαρισμό της τρίχας ενώ οι χτένες αφαίρεσης νεκρής τρίχας μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την περίσσεια ποσότητα τρίχας που υπάρχει στον χώρο μας.

Παράλληλα καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής ειδικά για γάτες και πιο συγκεκριμένα σκευάσματα με λάδι σολομού για την καλύτερη υγεία του τριχώματος της γάτας μας. Το λάδι σολομού αναζωογονεί την τρίχα, ενισχύει την υγεία της, κάνει το τρίχωμα πιο λαμπερό, μειώνει τα επίπεδα κνησμού ενώ έχει εξαιρετική δράση κατά της τριχόπτωσης.

Επίσης, θα πρέπει να μην ξεχνάμε την αποπαρασίτωση του κατοικιδίου μας και πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας σε οτιδήποτε μας προβληματίζει.

Τέλος, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουμε ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας τη συγκατοίκηση με τα κατοικίδιά μας ασφαλή, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.

* Μην ξεχνάς, πριν κάνεις το οτιδήποτε, πρώτα να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου!