Πολλές φορές ακούμε περιπτώσεις γνωστών και φίλων μας να μιλούν για την περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει ο σκύλος τους την παρούσα φάση. Φτάνει στα αυτιά μας ο όρος “Καλαζάρ” ο οποίος φαντάζει σαν εφιάλτης για τους τετράποδους φίλους μας.
Τι είναι το καλαζάρ;
Πάμε όμως να δούμε σε τι αναφέρεται ο όρος καλαζάρ. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προκαλείται από ένα πρωτόζωο του γένους Leishmania.Το συγκεκριμένο πρωτόζωο μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος της μολυσμένης σκίνπας (φλεβοτόμος), ενός εντόμου που η δράση και η φυσιολογία της μοιάζει πάρα πολύ με αυτή του κουνουπιού. Η επίσημη ονομασία της ασθένειας είναι η λεϊσμανίαση η οποία εάν δε δοθεί η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να εμφανίσει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Πρόκειται για μία παρασιτική νόσο που εμφανίζει 3 διαφορετικές κλινικές μορφές: τη σπλαχνική, τη δερματική και τη μυοδερματική.
Καλαζάρ συμπτώματα.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ο σκύλος μας έχει μολυνθεί από καλαζάρ;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να μας υποψιάσουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του σκύλου μας.
Στη σπλαχνική μορφή όπου είναι και η πιο διαδεδομένη εμφανίζονται μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:
Οφθαλμικές βλάβες όπως πχ επιπεφυκίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα, διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροιες, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους. Επιπλέον, λόγω της αύξησης του όγκου της σπλήνας και του ήπατος εμφανίζεται διάταση των τοιχωμάτων στην περιοχή της κοιλιάς ενώ συγχρόνως παρατηρείται διόγκωση στους λεμφαδένες.
Στη δερματική μορφή μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:
Αλωπεκίαση γύρω από την περιοχή των ματιών, στα πόδια και την πλάτη ενώ μπορεί να συνυπάρχουν έλκη στην περιοχή γύρω από τα μάτια καθώς επίσης και στον ρινικό και στοματικό βλεννογόνο. Παρατηρείται μία μη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών ενώ τέλος μπορεί να εμφανίζει μία επίμονη ξηροδερμία που να μοιάζει αρκετά με πιτυρίδα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν γιατί εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό όπως επίσης και από τον χρόνο που ο σκύλος μας νοσεί.
Καλαζάρ αρχικό στάδιο.
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο για την εξέταση των συμπτωμάτων που έχουμε αναγνωρίσει στον σκύλο μας θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στο τι τελικά του συμβαίνει. Με τις κατάλληλες εξετάσεις (αιματολογικό, βιοχημικό έλεγχο, ειδικές εξετάσεις PCR κ.α) θα προβεί στη διάγνωση και θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία. Θα διακρίνει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη της νόσου. Σε ένα αρχικό στάδιο με ήπια συμπτώματα ή σε τελευταίο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει βαριά αναιμία, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.
Καλαζάρ θεραπεία.
Τώρα μπορούμε να θέσουμε το ερώτημα: Υπάρχει θεραπεία;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία έχει στόχο τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου και την επιβράδυνση της εξέλιξής της. Υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι κτηνίατροι με καλά αποτελέσματα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και περιορίζοντας τις υποτροπές.
Εμβόλιο καλαζάρ.
Ποιοι είναι οι τρόποι προφύλαξης ώστε να μη νοσήσει ο σκύλος μας; Υπάρχει εμβόλιο που θα μπορούσε να τον προστατέψει;
Υπάρχει εμβόλιο το οποίο μπορεί να γίνει σε σκύλους άνω των 6 μηνών. Επίσης, πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να έχει γίνει εξέταση και να έχει διαπιστωθεί ότι ο σκύλος μας δε νοσεί από λεϊσμανίαση.
Με τον εμβολιασμό παρέχουμε στο σκύλο μας ένα αρκετά υψηλό επίπεδο προστασίας. Συνήθως οι κτηνίατροι προτείνουν έναν ετήσιο εμβολιασμό, ώστε να διατηρηθεί η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου, έναντι της λεϊσμανίασης.
Παράλληλα, η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη αντιμετώπιση!
Συμβουλές προστασίας από καλαζάρ.
Μερικές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από καλαζάρ είναι οι παρακάτω:
Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε πάντα στον σκύλο μας αντιπαρασιτικά.
Μερικά φυτικά αντιπαρασιτικά περιλαίμια που παρέχουν εξαιρετικά μεγάλη προστασία είναι το Excali pro, Bio3act, Τafarm antiphlebotome.
Αντίστοιχα υπάρχουν και διάφορα αντιπαρασιτικά spray όπως Citronella spray, Infront spray, Insect repellent τα οποία παρέχουν ικανοποιητική προστασία έναντι στη σκνίπα φλεβοτόμο, ενώ επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αντιπαρασιτικές αμπούλες όπως Beaphar, Tafarm antiphlebotome spot on οι οποίες επίσης δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με τις βόλτες με τον σκύλο μας. Ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες καλό θα είναι να μην είναι κοντά στο σούρουπο και την αυγή γιατί παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα της σκνίπας οπότε μπορεί να υπάρξουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν. Ο σκύλος που μένει μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού έχει μικρότερες πιθανότητες να προσβληθεί.
Τέλος, το καλαζάρ είναι μία ασθένεια με πολύ δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του σκύλου μας, όμως οφείλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να τον προστατέψουμε και να θυμόμαστε ότι ακόμα και αν αυτό δεν είναι αρκετό ο κτηνίατρος μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να σώσουμε την υγεία του σκύλου μας και να ανακουφιστούν τα συμπτώματά του.
* Μην ξεχνάς, πριν κάνεις το οτιδήποτε, πρώτα να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου!